SpaceClaim Online Help |
![]() |
Schets met de splinetool splines in 2D of teken splines tussen punten op objecten in 3D. Een spline is een doorlopende kromme lijn zonder scherpe grenzen (d.w.z. zonder hoekpunten). Splines kunnen hoeken worden als u uw schets met de tool Trekken in 3D trekt. Door langs een spline in 3D te sweepen kunt u gladde, bochtige vormen maken.
Het schetsraster moet in het werkgebied zichtbaar zijn voordat u kunt tekenen.
Klik in de groep Schets op Spline
.
Als er geen schetsvlak actief is, klik dan op een object of objecten in het venster Ontwerp om een schetsvlak te maken.
Klik om het eerste punt van de spline in te stellen.
Houd Alt ingedrukt en klik om het punt in te stellen als u wilt dat dit een aangrenzende schets of rand raakt. Door de hoekpunt (die eigenlijk een eindpunt is van een van de kruisende randen die op dat moment van invloed is) te markeren, scrolt u met het muiswiel om andere aangrenzende randen te selecteren waarmee u de richting van de rakende hoekpunt wilt instellen, zoals te zien is op de voorbeeldweergave door het groene raaksymbool.
Klik om de volgende punten van de spline in te stellen.
U kunt splinepunten bematen door de coördinaten afstand tussen het beginpunt en het eindpunt in te voeren of u kunt elk punt bematen ten opzichte van het schetsobject.
Stop de spline:
Dubbelklik om het eindpunt van de spline in te stellen.
Houd Alt ingedrukt om het eindpunt te laten raken met een aangrenzende schets of rand.
Verbind het eindpunt met het beginpunt.
Klik op elke willekeurige andere tool (behalve de tools Klembord en Oriënteren).
De volgende opties zijn beschikbaar voor elke schetstool:
Cartesiaanse bematingen: Selecteer een punt in een schets en klik vervolgens op deze optie om de cartesiaanse bematingen vanaf het punt te zien. Cartesiaanse bematingen laten de X- en Y-afstand vanaf het geselecteerde punt zien. Als u geen punt hebt geselecteerd, laten deze de X- en Y-afstand vanaf de oorsprong zien.
Polaire bematingen: Selecteer een punt in een schets en klik vervolgens op deze optie om de polaire bematingen vanaf het punt te zien. Polaire bematingen laten een hoek en een afstand vanaf het geselecteerde punt zien. Als u geen punt hebt geselecteerd, laten deze de hoek en afstand vanaf de oorsprong zien.
Snap naar raster: Selecteer deze optie om snappen tijdens het schetsen in of uit te schakelen. De cursor snapt de muisaanwijzer dan in de geringe rasterruimtetoename terwijl u schetst. De standaardinstellingen zijn 1 mm voor metrische en 0,125 inch voor Engelse maateenheden. Zie Opties eenheden om de geringe rasterruimte te wijzigen.
Snap naar hoek: Selecteer deze optie om snappen naar hoek tijdens het schetsen in of uit te schakelen. De cursor snapt naar de hoeksnapverhoging snappen terwijl u schetst. De standaardinstelling is 15 graden. Zie Snapopties om de hoekverhoging die voor het snappen wordt gebruikt te wijzigen.
Lay-outcurves maken: de schetscurves worden gemaakt als lay-outcurves. Als u het ontwerp naar een tekenblad verplaatst terwijl de schetsmodus is geselecteerd, moet u het selectievakje Lay-outcurves maken opnieuw in de groep Schetsopties in het deelvenster Opties aanvinken om lay-outcurves op het tekenblad te maken. Zie Lay-outcurves
Curvefilteropties: Als het schetsvlak door een meshobject heengaat, plaatst het systeem curves door de facetpunten. Lijnen worden in het groen weergegeven en bogen in het blauw. De volgende opties zijn van toepassing op de door het systeem gegenereerde curves.
Curves plaatsen - Haal het vinkje bij deze optie weg als u niet wilt dat het systeem curves door de punten plaatst.
Tolerantie - Hiermee wordt bepaald hoeveel punten er worden gevonden. Daarmee wordt ook bepaald hoeveel curves er worden gemaakt. Hoe kleiner de tolerantie, des te meer punten er worden gevonden en de curves worden gegenereerd.
Automatisch samenvoegen - Als deze optie is aangevinkt, zal het systeem lijnen en bogen samenvoegen tot splines. Splines worden in het roze weergegeven.
In 3D een spline tussen punten schetsen
© Copyright 2015 SpaceClaim Corporation. Alle rechten voorbehouden.